Doğru, Türkiye’yi dolaşırken, manzaraların ve dost canlısı insanlarla birlikte olmanın tadını çıkarırken birçok yemeğin tadını çıkardık. Ama doğru içeceklerle bu yemeklerin çok daha güzel olduğunu gördük ve Türkiye’de bu içecekler hüküm sürüyor!
Çay
Bu hemen hemen her yerde bulunan Türk Çayı. Türkiye’de hemen her yeni bir tanıdığımızın evine girdiğimizde cay ikram ederlerdi. Hatta bazı mağazalara girdiğimizde (özellikle biraz beklemeyi gerektiren dükkanlar) bize cay da teklif ederlerdi. Bu mağazaların tek işi müşterilere çay yapmak olan bir çalışanı bile olabilir!
Türkler, kişi başına yıllık 3,2 kilo tüketim ile tüm dünyada en ateşli çay tiryakileri arasında yer alıyor. Tüketilen çay miktarını Türkiye’nin toplam nüfusuna böldüğünüzde ortalama bu.
Kişi başı çay tüketiminde aslında Türkler ilk sırada yer alıyor. Buna karşılık, İngilizler kişi başına sadece 1,5 kilo tüketim ile listede sadece 4. sırada yer alıyor. Çay ile aşkları ancak 1950’lerde başladığından, Türklerin çaydan nasıl keyif aldıkları şaşırtıcı!
Bunu yapmak için benzersiz bir iki su ısıtıcısına (bir su ısıtıcısı üst üste) ihtiyaç duyar. Üstteki su ısıtıcısı konsantre çay yapmak için, alttaki daha büyük su ısıtıcısı ise suyu kaynatmak içindir.
Ve sonra genellikle lale şeklindeki bardaklarda keyif aldık ve çayın kırmızılığını daha iyi anlamak için şeffaflar. Önce çay konsantresi giriyor, ardından çayın ne kadar sert olmasını istediğimize bağlı olarak kaynar su ekledik. Genellikle tatlandırıcı olarak pancar şekeri de kullanırız.
Bu, baklava da dahil olmak üzere Türkiye’deki birçok tatlı hamur işiyle harika gider. Diğer meze ve atıştırmalık çeşitlerinin yanı sıra Türk çayı, basit kurabiye kurabiyeleri (Kurabiya olarak adlandırılır) ile iyi gider. Kurabiyeleri doğrudan çaya batırıyoruz.
Türk Kahvesi
Daha geleneksel Türkler kahvelerini demlemek için cezve demliği kullanırlar. İnce öğütülmüş kahve çekirdeklerini suyla ve genellikle biraz şekerle karıştırırlar, ardından kahveyi kaynama noktasının hemen altında köpüklü bir köpürme aşamasına getirirler. Bazı insanlar ayrıca biraz kakule baharatı da ekler.
Bu kahveyi yaparken filtreleme olmadığını unutmayın. Kahve çekirdekleri o kadar ince öğütülür ki una benzerler ve içeceğin bir parçası haline gelir.
Genellikle, Türk kahvesini, yaklaşık 2.5 ons tutan uzun kenarları olan espresso fincanlarında keyif aldık. Demleme sırasında veya sonrasında karıştırmıyorsunuz. Tadı oldukça yoğun ve gerçekten kalın bir espressoya benziyor. Bu yüzden bazı durumlarda bir bardak soğuk su ile servis edilir.
Türk kahvesi tek başına harikadır, ancak bir çeşit çikolata ile eşleştirdiğinizde gerçekten parlar. Saf kahve tadı çikolata tadıyla iyi gittiğinden, bu özellikle şekersiz bıraktığınızda geçerlidir.
Türk kahvesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Yemen’deki Mocha kasabasının kontrolünü ele geçirdiği 1517’den beri var. Osmanlı İmparatorluğu çöktüğünde ve Mocha’yı kaybettiğinde, o zaman kahve fiyatları çok pahalı hale geldi ve bugün çayın popülerliğine yol açtı.
Ayran
Türkiye’ye gelirseniz denemeniz gereken içecek budur. Çünkü Türkiye’nin her yerinde olmasına rağmen başka hiçbir yerde bulamayabilirsiniz. Hemen hemen her yerel lokantada ayran servis edilir, ancak birçok hane bunu kendisi yapar. Bu ev yapımı versiyona Yayık ayran diyorlar ve her hane kendi versiyonuyla gurur duyuyor.
Ayran aslında yoğurda dayalı bir içecektir. Tuzlu ve biraz ekşidir ve soğutulmuş olarak servis edilir. Hemen hemen tüm popüler Türk atıştırmalıkları ile kesinlikle harika. Pide, lahmacun, börek, gözleme, çeşitli kebap ve et yemekleri ile deneyin.
Şalgam Suyu
Bu aslında fermente şalgam suyu. Mor havuç, bulgur, maya ve tuzla da yapılabilir. Bazı versiyonlar oldukça hafifken, diğerleri gerçekten baharatlı sıcaktır.
Çoğu zaman Şalgam Suyu’yu gazoz gibi içerdik. Ağır, yağlı kebaplarla çok iyi gitti. Geleneksel kebap restoranlarında genellikle menünün bir parçasıdır.
Sonra rakı ile Şalgam Suyu’yu da karıştıran bir bar bulduk ve o kokteyl mükemmeldi.
Rakı
Bu, alkol içeriği genellikle %40 ila %50 aralığında olan güçlü bir alkollü içecektir. Bu likörün gücünü kaldıramayanlar için genellikle bol su veya buzla seyreltilir. Ve bahsettiğimiz gibi Şalgam Suyu’yu da ekleyebilirsiniz.
Türkiye’de bazı insanlar rakıya çok güçlü olduğu için “Aslan Sütü” derler. Anason tohumlarıyla birlikte suma (beyaz üzüm posası) ile yapılır. Orta Doğu’nun arakına, İtalyan sambucasına, Yunan uzosuna ve Fransa’nın pastisine biraz benziyor.
Türkiye’deki herhangi bir meyhaneyi ziyaret edin ve bir rakı eşliğinde arkadaşlarınızla uzun sohbetlerin tadını çıkarabilirsiniz!