Türkiye gibi hemen hemen herkesin Müslüman olduğu bir ülkenin nasıl yerli alkollü içki içebildiğini merak edenler olabilir. Ama eğer bir ziyaretçiyseniz, gerçekten sormanız gereken yer burası değil. Sadece tadını çıkarın, özellikle de kendiniz alkol almayı seviyorsanız. Ortadoğu’da pek çok yerde bulamayacağınız bir ayrıcalık.
Batılılar yemeklerinin yanında şarap veya bira içebildikleri gibi, Türkler de bunun yerine rakı içerler. Berrak bir brendi türüdür ve yüzde 40 ila 50 alkolde oldukça etkilidir. Ayrıca buz veya su eklediğinizde beyaza döner, bu nedenle genellikle “aslan sütü” olarak adlandırılır. Alkol içeriğiyle, her yaştan, sosyal sınıftan ve cinsiyetten insan zevk alsa da, gerçekten aslan yürekli içindir.
Ama nasıl içmelisin? Uyum sağlamak için, işte size yardımcı olabilecek bazı ipuçları:
- Sofrada rakı paylaşanların sayısı sosyal şartlara göre değişir. Basit bir kutlamada 6 ila 8 kişi olabilir. Doğum günü, düğün, çocuğun doğumu veya mezuniyet gibi neşeli bir olaysa, masanın etrafında 25 kadar kişi toplanabilir.
- Partinin böyle bir durum için uygun bir yere gitmesi en iyisi olabilir. İstanbul’da Zarifi gibi bazı meyhaneler harika olacak. Klasik Türk müziği ile başlayan gece, fasıl topluluğua erkek müzisyenler topluluğu ile başlar. Çalgıları ney (ney) ve yaylı çalgılar (saz veya kanun gibi) olacaktır. Bunu biraz göbek dansı izler ve sonra herkes masa ve sandalyelerde dans etmeye başlar.
- Öte yandan, birinin kalbi kırıldığında rakı gerekebilir. Sonra teselli için iki dört arkadaş rakıyla gelebilir.
- Bazı yerler, insanların birbirleriyle konuşabilmesi için arka planda hafifçe müzik çalarak bu tür samimi ortamlar için harikadır.
- Bu tür ciddi tartışmalar, birçok kişinin rakı sofrasını çilingir sofrası ya da çilingir masası olarak adlandırmasının nedenidir. En yakın ağızlı kişiyi bile kalbini dökmeye teşvik edebilir.
- Ruh hali ister neşeli ister kasvetli olsun, konuşmalar belirli bir kalıbı takip etme eğilimindedir. İlk olarak, günlük yaşam ve iş hakkında konuşuyorsunuz. Dili gevşetmek için bir veya iki bardaktan sonra, siz ve arkadaşlarınız masanın kutlama veya kırık kalp gibi gerçek konusu hakkında konuşabilirsiniz.
- Tabii burası Türkiye olduğu için tartışmalar her zaman siyasete yön veriyor. Türk değilseniz fikir beyan etmeyin. Sadece başını salla ve dinle. Katkıda bulunmak istiyorsanız, ülkenizdeki siyaset hakkında konuşmanız yeterli.
- Din hakkında konuşmaktan da kaçınmalısınız. Futbol da birçok insan için (özellikle Avrupa’da) din gibi bir oyun olduğu için.
- Telefonunuzu kapatın. Konuşmanın akışını bozmasını istemezsiniz.
- Yudumlar değil, yudumlar alın. Artık üniversite kardeşliğinizde değilsiniz. Yutkunma anında sarhoşluğa yol açar.
- Her yudumu su, Türk çayı veya şalgam suyu ile kovalayabilirsiniz.
- Şerefe gibi bir tost yaparak bardakları kızartabilirsiniz. Bu, “Onur için” anlamına gelir. Biri Şerefe derse, diğerleri “Sağlığa” anlamına gelen Sağlığına ile takip eder.
- Bardak altı ile tost yaparken bardağınızı tokuşturun. Bu, diğerlerine hepinizin eşit olduğunu hissettiğiniz anlamına gelir.
- Saygınızı belirtmek için bardağınızı masaya bir kez vurun.
- Tek bir yudum almadan önce yiyin. Aç karnına ve özellikle alkol içeriği ile içmek istemezsiniz.
- Rakı için geleneksel bir yemek, dilimlenmiş kavun ve rokanın yanında bir tabak beyaz peynirdir. Yanma hissine yardımcı olabilecek yudumlar arasında küçük parçalar alın.
- Deneyebileceğiniz diğer yemekler arasında füme patlıcan salatası, humus ve haydari gibi dip soslar, soğuk deniz ürünleri ve bir kase fındık yer alıyor.
- Akşamın ilerleyen saatlerinde daha ağır et yemekleri harikadır.
- Arkadaşlarınızla evde içiyorsanız, çok fazla yiyeceğe ihtiyacınız olacağını unutmayın. Genel kural 3 kişiliktir, 10 kişiye yetecek kadar yemek hazırlayın.
- Rakı biterse, başka tür likör veya bira içmeyin. Ancak maceracıysanız şalgamı daha sonra deneyebilirsiniz. Bu, biber, mor havuç ve şalgam gibi kök sebzelerden yapılan fermente bir içecektir.
- Sadece içmeyi bırakırsanız ve içecekleri sade su ile takip ederseniz daha iyi olur. Daha sonra araba kullanmaya uygun olmadığınızı düşünmediğiniz sürece Türk çayı veya kahvesiyle de gidebilirsiniz.
- Çoğu rakı içme seansı akşam 7’de başlar. Her şey bitmeden gece yarısını geçebilir!