Türkiye’de Fantastik Pizza Alternatifleri

Özleminiz gerçek bir pizzaysa, Türkiye’ye gelmişseniz pizzacı için o kadar uğraşmanıza gerek olmadığı doğrudur. Burada Domino’s Pizza var ve her zaman Sbarro’yu deneyebilirsiniz. Bir de çok ucuza donmuş Bim Pizzanız var.

Ancak Türkiye’yi ziyaret etmenin cazibesinin bir kısmı mutfağın tadını çıkarmak ve buna sokak gıda tezgahlarında sunulan çeşitli ikramları denemek de dahildir. Türk sokak yemeklerinin keyfiyle ve özellikle pizza çeşitleriyle ilk orada karşılaştık.

Türkiye’yi ziyaret etmeniz gerekiyorsa, Türk halkının sevdiği aşağıdaki popüler sokak yemeklerinin ve mezelerin tadına bakmadan deneyim tamamlanmış sayılmaz:

Lahmacun

Bu, ülkenin hemen her yerinde bulabileceğiniz her yerde bulunan bir sokak yemeğidir. Lahmacun, Türk pizzası olarak da bilindiği için, pizza alternatifleri denilince Türklerin aklına ilk gelen şey bu oluyor. Temel olarak, baharatlı kıyma ile tepesinde gevrek hamur.
Bunu sokak tezgahlarında ve yiyecek arabalarında ve geleneksel Türk mutfağı sunan hemen hemen her restoranda alabilirsiniz. Kebapçılara girdiğinizde, ana yemek için meze olarak servis edilen lahmacunun daha küçük versiyonlarını bulacaksınız.

Lahmacun yapmanın geleneksel yolu, sağlam bir irmik hamuru topunu ince diskler halinde yuvarlamakla başlar. Daha sonra soğan ve biber gibi çeşitli baharatlarla karıştırılarak macun kıvamına getirilmiş sığır veya kuzu etini hafifçe yayın.

Bu daha sonra odun ateşinde çok sıcak bir fırında pişirilir ve ardından bir çiseleyen limon suyuyla bitirilir. Geleneksel olarak piyaz denilen maydanoz salatası ile birlikte sıcak servis edilir.

Türk dostlarımız bu ziyafeti genellikle meşhur ayran soğuk yoğurtlu içeceğin oldukça tuzlu bir şekilde tadını çıkarıyor. Ama bunu kırmızı havuç turşularının fıçıda fermente edilmiş suyu olan salgam suyu ile de denemelisiniz. Bu içecek baharatlanır ve tuzlanır ve daha sonra celem (aromatik şalgam) ile tatlandırılır.

Gözleme

Eski günlerde Türkler gözlemeyi basit bir kahvaltı olarak severdi ve Türk kahvesi veya çayı ile yeterince iyi gider. Ama o kadar iyiydi ki, pek çok kişi de öğleden sonra hafif bir atıştırmalık olarak bundan keyif aldı. Restoranların da gözleme yapması uzun sürmedi ve artık onu kafelerde ve yiyecek arabalarında da bulabilirsiniz.

Gözleme, yoğurtla (un, su, maya ve zeytinyağı ile birlikte) yapılan bir tür Türk gözlemesidir. Yoğurt, gözlemenin fazla kırılgan olmasını önler.

Hamuru çeşitli malzemelerle doldururlar ve bunlar genellikle çeşitli et ve sebzeleri içerir. Genellikle mantar, yumurta ve çeşitli peynir türleri de koyarlar. Daha sonra bir sac kalbur üzerinde pişirilir.

İstanbul Üvezli Köyü’nde Mola Gözleme Evi’ni denedik, gerçekten çok keyifliydi. Sonra İstanbul Kadıköy’de Bütme Evi vardı ve oradaki bazı müşteriler bu versiyonu tüm şehrin en iyisi olarak görüyor. Ayrıca İstanbul Fatih’teki Gülhane Sur Cafe’de de sert kahvenin yanına çok yakışan harika bir versiyonu vardı.

Etli Ekmek

Etli ekmek aslen Konya’dan geldi ama bugünlerde Türkiye’nin her yerinde bulmak mümkün. Adı tam anlamıyla bir pizzanın oldukça doğru bir tanımı olan etli ekmek anlamına gelir.
Etli ekmek, ince ve çıtır bir gözleme ile başlar ve üzerine kıyma eklenir. Diğer malzemeler arasında genellikle biber, domates ve doğranmış soğan bulunur. Cidden, bu tıpkı bir pizza gibi, değil mi?

Hatta bazı versiyonlarda etli ekmeği pişirmeden önce malzemelerin arasına peynir de ekliyorlar. Bu pizza alternatifini fırından çıkarmadan önce altın sarısı renge dönene kadar beklerler. Sonra hala sıcakken pizzayı daha küçük parçalara böldüler.
Türkiye’deki çoğu atıştırmalık gibi, ikonik Aryan içeceği ile çok iyi gider.

Pide

İlk adı aslında lahm bil ajĩn olmasına rağmen, bu Türkiye’de Sfiha olarak da bilinir. Bu, pizza için başka bir mükemmel tanım olan “hamur üzerinde et” için Arapça. Şu anda Doğu Lübnan olarak bildiğimiz bölgede ortaya çıktı. Bugün sadece Türkiye’de ve Arap bölgesinde popüler değil. Arjantin ve Brezilya’yı ziyaret eden bazı arkadaşlarımız da Levanten göçmenlerin getirdiği pide ile karşılaşmışlar.

Kuzu kıyma, domates, doğranmış soğan, zeytinyağı, yoğurt ve çeşitli baharatlardan oluşan ana malzemeleriyle ağzı açık bir etli börek. Orijinal tarif, salamura üzüm yapraklarına kıyma ve çeşitli baharatlar doldurmayı içeriyordu, ancak bu yüzyıllar boyunca değişti.

Bugün, Türkiye’de gezip dinlenirken bunu sıcak bir atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz. Genellikle tahin sosu veya bir kase yoğurt ile servis edilir. Bazen doğranmış salatalık, kişniş veya nar taneleri ile süslenir.

Category: Fast Food

https://fastfoodfiyatlari.com/